Geen Tiendorpen zonder Rudi van Steen

‘Ik ben niet zo’n zaalvoetballer. Ik moet het hebben van hard werken.’ Toch heeft Rudi van Steen nog nooit het Tiendorpentoernooi in de zaal overgeslagen. Hij is er komende zondag voor de 21e keer bij.

Meer dan de helft van zijn leven heeft Van Steen (38) de eerste zondag van het nieuwe jaar bikkelend in sporthallen in Emmeloord doorgebracht. ‘Het Tiendorpentoernooi is een mooi evenement. Gezellige sfeer en je komt veel bekenden tegen.’ Hoewel dat laatste wel wat minder wordt. ‘Veel van die jongere gasten ken ik niet.’

De verdediger van SV Ens maakte op z’n zestiende zijn debuut op het veld en niet veel later was hij er voor het eerst bij in de zaal. Van Steen heeft de ontwikkeling van het Tiendorpentoernooi van dichtbij vanaf het prille begin kunnen volgen. ‘Voor mijn gevoel is het algehele niveau omhoog gegaan. Ens heeft het toernooi vaak gewonnen, maar dat is nu alweer een paar jaar geleden.’

 

Voor Rudi van Steen is titelverdediger Tonego favoriet voor de winst. ‘In dat team lopen een paar heel goede voetballers rond.’ Jammer genoeg is de ongekroonde koning van het zaalvoetbal in de polder, Abdel Boundati, niet van de partij. ‘Bij Emmeloord kunnen ze allemaal goed voetballen, maar Appie is een klasse apart. Die kun je beter in je team dan tegen je hebben.’

Ens en SVM rekent Mister Tiendorpentoernooi tot de outsiders. ‘SVM doet het heel goed op het veld, maar zaalvoetbal is wel van een andere orde. Balverlies betekent meteen een grote kans op een goal tegen. Als SVM de knop weet om te zetten, maken ze een kans. Ens heeft veel ervaring, we spelen al zo lang samen.’ En dan, lachend: ‘We hebben alleen niet zoveel snelheid meer.’

Na meer dan twintig jaar kan Rudi van Steen nog steeds niet zonder voetbal. De linksback zette twee keer een punt achter zijn loopbaan, maar kwam even vaak terug. Hij heeft er een simpele verklaring voor. ‘Ik miste gewoon het voetballen.’ Nog steeds draaft hij regelmatig op in het eerste van SV Ens, dat hem hard nodig heeft.

Fanatieke coach

Hij vindt het jammer, dat het zaalvoetbalteam van Ens is opgeheven. ‘Er stopten een paar spelers en er kwam niemand bij. Door het spelerstekort moesten we ermee stoppen. Zonde. De jeugd is blijkbaar meer in andere dingen geïnteresseerd.’ Komende zondag verschijnt Ens wel met de sterkste formatie in de Bosbadhal. ‘Bernard, onze coach, is fanatiek. Hij wil met een goed team voor de dag komen.’

Dus zijn Arjan Veld, een van de gestopte spelers, de broertjes Broeders en Dylan Werkman erbij. Ens won al tien keer hét zaalvoetbaltoernooi van de polder, wie weet is de formatie van Bernard Dudink in staat voor een verrassing te zorgen. ‘Als een team heel vaak wint, vindt niemand dat leuk. Dan gunt niemand je de titel meer. Het was goed dat Tonego de laatste keer won.’

Als Rudi van Steen zou moeten kiezen tussen zaal- en veldvoetbal zou het veldvoetbal worden. ‘Dat vind ik toch het leukste. Ik ben gewoon een harde werker, die zijn mannetje moet uitschakelen. Maar in de zaal voetballen blijft ook een heel mooi spelletje.’ Van Steen heeft de laatste tijd vanwege een blessure een tijdje niet gevoetbald. ‘Eén keer licht getraind, dat is alles. Maar geen zorgen, ik ben er zeker bij!’

Poule-indeling.

Poule A: Kraggenburg, Ens, Creil, Emmeloord, RKO, Nagele.
Poule B: Tonego, Bant, Marknesse, Tollebeek, Espel.

Harry de Ridder