Tonego weer op de troon

EMMELOORD – ‘Lekker, ouwe tijger!’ Pjotr de Roo gaf Jeroen van den Berg een high five. De bijna 46-jarige Van den Berg mocht even later de beker in ontvangst nemen. Tonego won het Tiendorpenzaalvoetbaltoernooi voor de tweede keer op rij door in de finale SC Emmeloord te verslaan: 1-5.

Door Harry de Ridder

Na drie overwinningen op rij voor SV Ens en daarna voor SC Emmeloord zet nu Tonego de toon. In de poulewedstrijden had de nieuwe zaalvoetbalkampioen van de Noordoostpolder het soms lastig zoals tegen Tollebeek in de poulefase en tegen Creil in de halve eindstrijd. Niet voor niets de twee ploegen, die elkaar betwistten in de strijd om het brons. In de finale, waar iedereen eens goed voor ging zitten, toonde Tonego zich onverzettelijk en besliste het team uit Luttelgeest binnen één minuut de finale met een intikker van Joost op de Kelder en een schitterend, laag schot van Allan Bakker: 0-2. Toen waren er nog maar vijf minuten gespeeld. Vorig jaar was de eindstrijd een thriller, de editie van 2018 was niet meer dan een paar minuten spannend.

Tweede goal

‘Het klinkt lullig, maar het ging eigenlijk té gemakkelijk’, zei coach Bert Geerts. ‘We hadden geluk dat de goals snel vielen. Als die tweede goal niet snel was gevallen, was het een ander verhaal geweest.’ Vorig jaar was de winst op SC Emmeloord een sensatie, hield vrijwel niemand rekening met een stunt. ‘Die overwinning smaakte naar meer’, aldus Geerts, ‘we waren allemaal heel gemotiveerd.’ Tonego bereidde zich serieus voor op het toernooi. ‘We hebben meerdere keren getraind en dan was ook iedereen er. We wilden er automatismen inslijpen.’ SC Emmeloord ondervond aan den lijve, dat het Tonego menens was.

SC Emmeloord, dat het moest stellen zonder dribbelkoning Abdel Boundati, trad aan met een team, dat meer dan voldoende talent herbergt, maar dat in de finale op een muur, op een hecht collectief stuitte. Er zaten een paar piepjonge spelers bij, die echt kunnen zaalvoetballen, maar die het aflegden tegen ervaring, onverzettelijkheid en tactische slimheid. De eerste kansen waren voor SC Emmeloord, maar na twee snelle counters van Tonego was de spanning eruit. Emmeloord speelde in een te laag tempo om de afweer van Tonego uit elkaar te rijten. Na de 0-3 van Jeroen van den Berg schakelde de tegenstander over op een systeem met vijf veldspelers, maar ook dat hielp niet. Thijs de Vries en Allan Bakker maakten de vijf vol, Jaouad Boundati tekende voor de eretreffer.

‘Geweldig’

Jeroen van den Berg, in het dagelijks leven sportleraar en dit seizoen nog trainer van DESZ, liep rond met een smile van oor tot oor. ‘Hier geniet ik enorm van. Ik ben opgegroeid in Luttelgeest, ben er met voetballen begonnen en geëindigd. Ik vind het nog steeds leuk om een balletje te trappen. Dat we nu voor de tweede keer op rij dit toernooi hebben gewonnen, is geweldig.’ Van den Berg traint met enkele mannen van een zekere leeftijd in de zaal en speelt af en toe een wedstrijdje. Hij is nog steeds lid van Tonego om aan het Tiendorpentoernooi te kunnen meedoen. En meer dan dat. ‘We stonden compact en waren heel scherp in de counter. Met een goed plan kun je altijd winnen.’

Uitslag: 1. Tonego; 2. SC Emmeloord; 3. VV Tollebeek. 4. SC Creil.
Topscorer: Naoufal Bellari (SC Emmeloord) 9 doelpunten.

Harry de Ridder