‘Tonego is topfavoriet, wij zijn vorig jaar weggespeeld’

SC Emmeloord en Tonego schuiven elkaar de favorietenrol toe. ‘Tonego is topfavoriet. Wij zijn vorig jaar weggespeeld’, vindt Riaz van den Bosch. ‘Natuurlijk is Emmeloord favoriet, omdat het een veel beter team heeft’, zegt Tim Gielleit.

De 22e editie van het Tiendorpentoernooi in de zaal, traditioneel op de eerste zondag van het nieuwe jaar, lijkt op voorhand uit te draaien op een finale tussen SC Emmeloord (drie keer winst) en Tonego (vier keer winst). Tonego maakte de afgelopen jaren indruk door twee keer achter elkaar in de finale SC Emmeloord te verslaan. Vooral de winst van vorig jaar (5-1) hakte er flink in bij Sportclub.

Riaz van den Bosch, coach van de Emmeloorders, moet het zondag in de Bosbadhal doen zonder Brahim Boundati (geblesseerd) en Naoufal Bellari, de topschutter van de laatste editie. Hij is door Van den Bosch gepasseerd. ‘Naoufal heeft de afgelopen maanden niets bijgedragen aan ons spel. Ik heb meer veldspelers geselecteerd. Niels Boomsma of Melvin Bos verdedigt het doel.’
Tactiek aanpassen

SC Emmeloord en Tonego zijn in de poulefase tot elkaar veroordeeld. Ook SC Bant en SVM zijn in de ijzersterke poule B ingedeeld. ‘Het wordt heel moeilijk’, denkt Van den Bosch. Voordeel voor de twee favorieten is wel, dat ze elkaar in de kruisfinales ontlopen. Hoewel Riaz van den Bosch vindt, dat ook vorig jaar zijn ploeg het mooiste voetbal speelde, gaat hij de tactiek drastisch aanpassen.

‘Tonego heeft ons vorig jaar in de eindstrijd volledig overklast’, meent Van den Bosch. Hij heeft geen zin in nog een pak slaag en denkt Tonego op de volgende manier te kunnen verslaan. ‘Tonego heeft de laatste twee keer het toernooi gewonnen en moet het spel maken. Zij kunnen niet inzakken, dan staan ze voor lul. Wij gaan inzakken en op de counter spelen.’

Riaz van den Bosch is in zijn mening gesterkt door het goede spel van Emmeloord op een toernooi in Meppel. Daar versloeg Emmeloord onder meer Staphorst, d’ Olde Veste en Alcides. MSC was in de finale na penalty’s te sterk. ‘We hebben in Meppel aangetoond goed de boel dicht te kunnen houden. Dat lukt minder goed met een aanvallend ingesteld team. Dan maar creativiteit inleveren.’
Youri Scholtens

Tim Gielleit denkt er heel anders over. De aanvoerder van Tonego ziet Emmeloord als topfavoriet. Zijn eigen team mist Allan Bakker en doelman Youri Scholtens. ‘Ik wil Coen van Staveren niet tekort doen, maar Youri is wel heel goed. We moeten eerst maar eens de poulefase zien door te komen. Natuurlijk willen we de beker het liefst weer naar Luttelgeest meenemen.’

Dat Naoufal Bellari niet van de partij is, daar kan Gielleit niet bij. ‘Is dat zo? Dan mag hij wel met ons meedoen. Staat ie er alle wedstrijden in. Heel bijzonder.’ Wel doet Jeroen van den Berg weer mee. ‘Hoe oud is die vent onderhand (47, HdR)? Tonego zou seniorenkorting moeten krijgen! Hij is twee keer zo oud als veel tegenstanders. Jeroen is een gouden vent en een goeie voetballer. Mooi dat ie nog steeds meedoet.’