SC Emmeloord onttroont Tonego: 4-2

Bijna flikte Tonego het weer, maar SC Emmeloord bleef geduldig en sloeg in de slotfase alsnog toe. Het Tiendorpen zaalvoetbaltoernooi is weer van de Emmeloorders, die Tonego met 4-2 versloegen.

Daarvoor hadden Abdel Boundati en zijn kompanen wel een verlenging nodig, nadat Tonego furieus aan de eindstrijd was begonnen. SC Emmeloord moest een 0-2 achterstand wegpoetsen en dat viel niet mee. Het dappere Tonego bood lang knap tegenstand, maar moest toch het hoofd buigen voor de superieure Abdel Boundati en zijn vazallen. ‘Tonego zette goed druk en speelde met lef’, zei Boundati, die nog meer complimenten voor de drievoudig toernooiwinnaar in petto had. ‘Je krijgt tegen Tonego bijna niet de ruimte om te schieten en ze zijn heel goed in de counter.’

Mooie woorden en terechte complimenten voor de Luttelgeesters, die de afgelopen twee edities tot verrassing van velen wonnen. Met name de nederlaag van vorig jaar (5-1) moet de Emmeloorders pijn hebben gedaan. Toen deed Appie Boundati niet mee en dat scheelt een slok op een borrel. Nog een groot verschil met vorig jaar: Tonego was lang niet op oorlogssterkte. Coach Bert Geerts moest het stellen zonder Sjoerd Tuinhof (buitenland), Allan Bakker (vertrokken), Jeroen van den Berg (blessure) en doelman Youri Scholtens (blessure).

Pak slaag

SC Emmeloord maakte in de poulefase en de halve finale een verpletterende indruk door maar liefst 41 keer te scoren en slecht drie goals tegen te krijgen. Onder meer Bant (9-0), Tonego (7-2) en in de halve finale Tollebeek (10-1) kregen een enorm pak slaag. In de andere poule had Tonego het veel lastiger. Het scheelde bijna niks of Tonego had eruit gelegen. Tonego speelde gelijk tegen SVM, dat één goal te kort kwam om door te stoten naar de kruisfinales. SVM kwam met 4-1 voor met nog een paar minuten op de klok. De vijfde goal kwam er niet. SVM exit, Tonego door.

Tonego begon de finale furieus. Dat was ook de afspraak. ‘Het plan was er meteen vol op te klappen’, zei doelman Coen van Staveren, die met een puik optreden in de eindstrijd zijn team lang in de race hield. ‘We wilden snel scoren en dat lukte. Het werd zelfs 0-2.’ Twee keer sloeg Tonego genadeloos toe in de counter via doelpunten van Joost op den Kelder (foutje van doelman Boomsma) en Thijs de Vries. Daarna had SC Emmeloord de bal, maar bij Tonego stond de organisatie prima. Tot een paar minuten voor tijd was er voor Emmeloord geen doorkomen aan.

Tien goals

Een vrije trap van Abdel Boundati, voor de vierde keer topscorer van het toernooi met tien goals, deed de wedstrijd kantelen. De aansluitingstreffer werkte als opium voor Emmeloord, dat twee minuten voor tijd langszij kwam door een magnifiek schot van Jaouad Boundati: 2-2. In de verlenging (tien minuten) stelde Emmeloord orde op zaken door treffers van Sander Heimens en Gerke Schaap. Tonego viel uit elkaar en Emmeloord profiteerde, alhoewel de aftredend kampioen nog een paar beste kansen kreeg om het nog spannend te maken.

Abdel Boundati was vanzelfsprekend blij met de zege. ‘Tegen Tonego is het altijd lastig voetballen’, zei de aanvoerder, ‘maar we zijn erin blijven geloven. Van tevoren had ik voor zo’n finale, voor het publiek, getekend.’ Coen van Staveren had er vrede mee. ‘Ik stond in de finale lekker te keepen, maar we moesten achteruit en kwamen er niet meer aan te pas. Uiteindelijke is de zege van Emmeloord verdiend, zij hebben het spel gemaakt. Over de hele dag gezien is Emmeloord de terechte winnaar.’ Voor de vierde keer.

Harry de Ridder