Enige kans: inzakken en counteren

Thijs de Vries (rechts) probeert in de finale van 2019 Abdel Boudati in toom te houden. Lukt het zondag om Boundati en zijn ploeggenoten van weer een titel af te houden? (© Foto archief NOP)

Creil – ‘Het zou leuk zijn als een ander team eens het Tiendorpentoernooi wint, maar ja, dan moet je het wel doen, hè?’ Robin Schaapman hoopt met Creil-Bant voor een verrassing te zorgen, maar de kans erop acht hij niet groot.

Tonego (twee keer winst) en SC Emmeloord (vier keer winst) domineren vanaf 2014 het nieuwjaarsbal in de Bosbadhal. Het zaalvoetbaltoernooi doet z’n naam eer aan, want aanstaande zondag doen tien teams een gooi naar de 23e poldertitel. Welk team is in staat deze grootmachten van de laatste jaren pootje te lichten? Volgens Robin Schaapman is er maar één manier met kans op succes: ‘Inzakken en op de counter loeren.’

Met Creil-Bant komt er een gloednieuw team binnen de lijnen. De organisatie liet de keus aan de clubs SC Bant en SC Creil: of meedoen met een eigen team of met een combiteam, zoals dat sinds de start van dit seizoen op het veld aan de competitie meedoet. ‘Apart van elkaar had heel goed gekund, maar ik kan me goed voorstellen dat ze voor samenwerking hebben gekozen’, vindt Peter Dekkers, een van de organisatoren.

Mooie uitdaging

Op het veld doet Creil-Bant het prima, maar of de nieuwbakken combinatie het in de zaal ook zo goed zal doen, is maar de vraag. ‘Creil had een echt zaalteam, dat goed op elkaar was ingespeeld’, denkt Robin Schaapman. ‘Nu zal het misschien voor ons even zoeken worden.’ Coach Kees Maes is van mening, dat SC Emmeloord wederom de grote favoriet is. ‘Emmeloord beschikt over goede, vaardige spelers. Misschien voorspelbaar, maar het is voor de andere teams een mooie uitdaging.’

Peter Dekkers wil niets horen over voorspelbaarheid. ‘Of SC Emmeloord weer gaat winnen? We gaan het zien. Het kan alle kanten op, het toernooi kent vaak zinderende finales. Een goed collectief dat er snel uitkomt, kan heel ver komen. Dat heeft Tonego wel bewezen. Kan ik echt van genieten.’ Om ook maar enige kans op een stunt te maken, moet Creil-Bant eerst de zware poule zien door te komen. SC Emmeloord, Kraggenburg en SVM zijn geen kinderachtige tegenstanders.

Sneller kapot

Hoewel Robin Schaapman het zaalvoetbaltoernooi vooral als een heel leuk tussendoortje zit, wil hij wel altijd graag winnen. Het Tiendorpentoernooi dus ook, maar hij weet dat het lastig wordt. ‘In de zaal vind ik het veel zwaarder dan op het veld. Je gaat sneller kapot in de zaal, je krijgt geen tijd om rust te pakken.’ Hij heeft respect voor Tonego en Emmeloord. ‘De spelers van Tonego beschikken over een ongelooflijk goede conditie. Emmeloord heeft technisch goede spelers.’

Wat de uitslag ook wordt, een mooi toernooi wordt het sowieso. De organisatoren zijn heel tevreden over de huidige opzet en spelers en coaches doen graag mee. Robin Schaapman was al vaker van de partij en heeft er nu ook weer zin in. ‘Het is een leuk toernooi, altijd gezellig.’ Kees Maes deed als speler al mee en is er zondag weer bij als coach. ‘Evenementen waar alle dorpen bij zijn betrokken, zijn altijd leuk. Ik vind het Tiendorpentoernooi in de zaal een prachtig toernooi.’

Harry de Ridder