Archief

Tonego overtuigend naar zaalvoetbaltitel

Tonego is er opnieuw in geslaagd om het Tiendorpentoernooi zaalvoetbal te winnen. In de finale versloeg de ploeg uit Luttelgeest de grote rivaal SC Emmeloord met 5-1. Tollebeek eindigde als derde.

Al in de poulefase werd snel duidelijk dat Tonego en Emmeloord tot de favorieten behoorden. De jonge ploeg van SC Emmeloord imponeerde in poule A door alle wedstrijden te winnen. In poule B presteerde het ongenaakbare Tonego hetzelfde kunststukje.

De echte spanning was voelbaar in de strijd om de andere kruisfinaleplaatsen. Uiteindelijk gingen Creil (poule A) en Tollebeek (poule B) met de twee favorieten mee naar de finalepoule. Daarin verloor Tollebeek met 1-5 van Emmeloord dat met toernooitopscorer Naoufal Bellari de uitblinker in huis had. In de andere kruisfinale won Tonego door goals van Sjoerd Tuinhof en Pjotr de Roo met 2-0 van Creil.

In de finale stonden dus dezelfde ploegen als vorig jaar. Tonego pakte al snel een 2-0 voorsprong door goals van Joost op de Kelder en Allan Bakker. Ondanks aandringen van Emmeloord sloeg Tonego in de omschakeling weer twee keer toe (Jeroen van den Berg, Thijs de Vries). De terechte tegengoal van Jaouad Boundati werd beantwoord met de 5-1 van Allan Bakker, waardoor de vorige jaar veroverde wisselbeker in Tonego handen blijft.

Tonego weer op de troon

EMMELOORD – ‘Lekker, ouwe tijger!’ Pjotr de Roo gaf Jeroen van den Berg een high five. De bijna 46-jarige Van den Berg mocht even later de beker in ontvangst nemen. Tonego won het Tiendorpenzaalvoetbaltoernooi voor de tweede keer op rij door in de finale SC Emmeloord te verslaan: 1-5.

Door Harry de Ridder

Na drie overwinningen op rij voor SV Ens en daarna voor SC Emmeloord zet nu Tonego de toon. In de poulewedstrijden had de nieuwe zaalvoetbalkampioen van de Noordoostpolder het soms lastig zoals tegen Tollebeek in de poulefase en tegen Creil in de halve eindstrijd. Niet voor niets de twee ploegen, die elkaar betwistten in de strijd om het brons. In de finale, waar iedereen eens goed voor ging zitten, toonde Tonego zich onverzettelijk en besliste het team uit Luttelgeest binnen één minuut de finale met een intikker van Joost op de Kelder en een schitterend, laag schot van Allan Bakker: 0-2. Toen waren er nog maar vijf minuten gespeeld. Vorig jaar was de eindstrijd een thriller, de editie van 2018 was niet meer dan een paar minuten spannend.

Tweede goal

‘Het klinkt lullig, maar het ging eigenlijk té gemakkelijk’, zei coach Bert Geerts. ‘We hadden geluk dat de goals snel vielen. Als die tweede goal niet snel was gevallen, was het een ander verhaal geweest.’ Vorig jaar was de winst op SC Emmeloord een sensatie, hield vrijwel niemand rekening met een stunt. ‘Die overwinning smaakte naar meer’, aldus Geerts, ‘we waren allemaal heel gemotiveerd.’ Tonego bereidde zich serieus voor op het toernooi. ‘We hebben meerdere keren getraind en dan was ook iedereen er. We wilden er automatismen inslijpen.’ SC Emmeloord ondervond aan den lijve, dat het Tonego menens was.

SC Emmeloord, dat het moest stellen zonder dribbelkoning Abdel Boundati, trad aan met een team, dat meer dan voldoende talent herbergt, maar dat in de finale op een muur, op een hecht collectief stuitte. Er zaten een paar piepjonge spelers bij, die echt kunnen zaalvoetballen, maar die het aflegden tegen ervaring, onverzettelijkheid en tactische slimheid. De eerste kansen waren voor SC Emmeloord, maar na twee snelle counters van Tonego was de spanning eruit. Emmeloord speelde in een te laag tempo om de afweer van Tonego uit elkaar te rijten. Na de 0-3 van Jeroen van den Berg schakelde de tegenstander over op een systeem met vijf veldspelers, maar ook dat hielp niet. Thijs de Vries en Allan Bakker maakten de vijf vol, Jaouad Boundati tekende voor de eretreffer.

‘Geweldig’

Jeroen van den Berg, in het dagelijks leven sportleraar en dit seizoen nog trainer van DESZ, liep rond met een smile van oor tot oor. ‘Hier geniet ik enorm van. Ik ben opgegroeid in Luttelgeest, ben er met voetballen begonnen en geëindigd. Ik vind het nog steeds leuk om een balletje te trappen. Dat we nu voor de tweede keer op rij dit toernooi hebben gewonnen, is geweldig.’ Van den Berg traint met enkele mannen van een zekere leeftijd in de zaal en speelt af en toe een wedstrijdje. Hij is nog steeds lid van Tonego om aan het Tiendorpentoernooi te kunnen meedoen. En meer dan dat. ‘We stonden compact en waren heel scherp in de counter. Met een goed plan kun je altijd winnen.’

Uitslag: 1. Tonego; 2. SC Emmeloord; 3. VV Tollebeek. 4. SC Creil.
Topscorer: Naoufal Bellari (SC Emmeloord) 9 doelpunten.

Harry de Ridder

Tonego wint Tiendorpen zaalvoetbaltoernooi

Tonego heeft de 21e editie van het Tiendorpen zaalvoetbaltoernooi gewonnen. In de finale was de ploeg uit Luttelgeest met 5-1 veel te sterk voor SC Emmeloord.

Joost op de Kelder, Allan Bakker (2x), Jeroen van de Berg en Thijs de Vries waren trefzeker voor Tonego in de finale in de Bosbadhal in Emmeloord. Jaouad Boundati maakte het enige doelpunt namens SCE.

Het is het tweede jaar op rij dat Tonego het Tiendorpentoernooi wint. Tollebeek werd 3e door in de troostfinale Creil met 5-0 te verslaan. SC Emmeloord speler Naoufal Bellari werd toernooi topscorer met 9 goals.

Klik hier om de reportage te zien;  “Omroep Flevoland

Naoufal Bellari wint de Gouden Schoen 2018 met 9 treffers.

TiendorpenZaalvoetbalToernooi voor de 21e keer


De 21 editie van het TiendorpenZaalvoetbalToernooi in de Noordoostpolder staat weer voor de deur.

Op zondag 7 januari strijden de teams uit Kraggenburg, Creil, Emmeloord, Nagele, Marknesse, Bant, Ens, Tollebeek, Espel, Rutte en Luttelgeest in de Bosbadhal in Emmeloord tegen elkaar. Elf teams dus.

Het toernooi is een begrip in Noordoostpolder en zal ook dit jaar weer veel publiek trekken. Vorig jaar wonnen de mannen van sv Tonego uit Luttelgeest verrassend de titel. Het toernooi begint zondag om half tien.

Klik hier om de reportage te zien;  “Omroep Flevoland

Geen tiendorpen zonder van Steen

‘Ik ben niet zo’n zaalvoetballer. Ik moet het hebben van hard werken.’ Toch heeft Rudi van Steen nog nooit het Tiendorpentoernooi in de zaal overgeslagen. Hij is er komende zondag voor de 21e keer bij.

Meer dan de helft van zijn leven heeft Van Steen (38) de eerste zondag van het nieuwe jaar bikkelend in sporthallen in Emmeloord doorgebracht. ‘Het Tiendorpentoernooi is een mooi evenement. Gezellige sfeer en je komt veel bekenden tegen.’ Hoewel dat laatste wel wat minder wordt. ‘Veel van die jongere gasten ken ik niet.’

De verdediger van SV Ens maakte op z’n zestiende zijn debuut op het veld en niet veel later was hij er voor het eerst bij in de zaal. Van Steen heeft de ontwikkeling van het Tiendorpentoernooi van dichtbij vanaf het prille begin kunnen volgen. ‘Voor mijn gevoel is het algehele niveau omhoog gegaan. Ens heeft het toernooi vaak gewonnen, maar dat is nu alweer een paar jaar geleden.’

 

Voor Rudi van Steen is titelverdediger Tonego favoriet voor de winst. ‘In dat team lopen een paar heel goede voetballers rond.’ Jammer genoeg is de ongekroonde koning van het zaalvoetbal in de polder, Abdel Boundati, niet van de partij. ‘Bij Emmeloord kunnen ze allemaal goed voetballen, maar Appie is een klasse apart. Die kun je beter in je team dan tegen je hebben.’

Ens en SVM rekent Mister Tiendorpentoernooi tot de outsiders. ‘SVM doet het heel goed op het veld, maar zaalvoetbal is wel van een andere orde. Balverlies betekent meteen een grote kans op een goal tegen. Als SVM de knop weet om te zetten, maken ze een kans. Ens heeft veel ervaring, we spelen al zo lang samen.’ En dan, lachend: ‘We hebben alleen niet zoveel snelheid meer.’

Na meer dan twintig jaar kan Rudi van Steen nog steeds niet zonder voetbal. De linksback zette twee keer een punt achter zijn loopbaan, maar kwam even vaak terug. Hij heeft er een simpele verklaring voor. ‘Ik miste gewoon het voetballen.’ Nog steeds draaft hij regelmatig op in het eerste van SV Ens, dat hem hard nodig heeft.

Fanatieke coach

Hij vindt het jammer, dat het zaalvoetbalteam van Ens is opgeheven. ‘Er stopten een paar spelers en er kwam niemand bij. Door het spelerstekort moesten we ermee stoppen. Zonde. De jeugd is blijkbaar meer in andere dingen geïnteresseerd.’ Komende zondag verschijnt Ens wel met de sterkste formatie in de Bosbadhal. ‘Bernard, onze coach, is fanatiek. Hij wil met een goed team voor de dag komen.’

Dus zijn Arjan Veld, een van de gestopte spelers, de broertjes Broeders en Dylan Werkman erbij. Ens won al tien keer hét zaalvoetbaltoernooi van de polder, wie weet is de formatie van Bernard Dudink in staat voor een verrassing te zorgen. ‘Als een team heel vaak wint, vindt niemand dat leuk. Dan gunt niemand je de titel meer. Het was goed dat Tonego de laatste keer won.’

Als Rudi van Steen zou moeten kiezen tussen zaal- en veldvoetbal zou het veldvoetbal worden. ‘Dat vind ik toch het leukste. Ik ben gewoon een harde werker, die zijn mannetje moet uitschakelen. Maar in de zaal voetballen blijft ook een heel mooi spelletje.’ Van Steen heeft de laatste tijd vanwege een blessure een tijdje niet gevoetbald. ‘Eén keer licht getraind, dat is alles. Maar geen zorgen, ik ben er zeker bij!’

Poule-indeling.

Poule A: Kraggenburg, Ens, Creil, Emmeloord, RKO, Nagele.
Poule B: Tonego, Bant, Marknesse, Tollebeek, Espel.

Harry de Ridder

Verrassend tiendorpentoernooi

Op zondag 7 januari gaat duidelijk worden of het tiendorpentoernooi zaalvoetbal ook in 2018 weer een verrassend evenement gaat worden. Met de zinderende finale van vorig jaar nog op het netvlies, bereiden elf zaalvoetbalteams uit de Noordoostpolder zich voor op wat komen gaat. Met Tonego als titelverdediger…..

Loting
De loting heeft de volgende teams bij elkaar in de poule gebracht:

Poule A: (Bosbadhal-oud) Kraggenburg – Ens – Creil – Emmeloord – RKO – Nagele

Poule B: (Bosbadhal-nieuw) Tonego – Bant – SVM – Tollebeek – Espel

Programma
De eerste poulewedstrijd begint zondag 7 januari 2018 om 9.30 uur in de Bosbadhal te Emmeloord. De kruisfinale wedstrijden beginnen om 15.00 uur en de finale wordt om 16.15 uur gespeeld.

Prijsuitreiking
Meteen na afloop is de prijsuitreiking. Behalve de wisselbeker is er ook een gouden schoen voor de topscorer van het toernooi.

Speelschema
Het speelschema en verdere informatie is te vinden op
www.tiendorpenzaalvoetbal.nl

Tonego in extase na zaalvoetbalthriller

EMMELOORD – Het verrassend sterk presterende Tonego mag zich een jaar lang de tiendorpenkoning van het zaalvoetbal in de Noordoostpolder noemen. Op het tiendorpen toernooi zaalvoetbal in de Bosbadhal versloeg de tactisch en mentaal ijzersterke ploeg uit Luttelgeest de gedoodverfde favoriet SC Emmeloord in een zinderende finale met 4-3.

Beide ploegen bereikten de finale op vrij gemakkelijke wijze. SC Emmeloord won alle poulewedstrijden en rekende in de kruisfinale ruimschoots af met FC Kragggenburg (7-1). Tonego won na poulewinst de andere kruisfinale tegen het in de poule knap presterende SV Marknesse met 4-1. De finale werd er één zoals zelden vertoond in het twintigjarig bestaan van het tiendorpentoernooi. Het werd een wedstrijd van de individueel ijzersterke circusartiesten (SC Emmeloord) tegen het ‘pact van Luttelgeest’ (Tonego).

In de nagelbijtend spannende finale sloeg de balans verrassend door naar Tonego, dat vanuit messcherpe omschakelmomenten een 1-2 achterstand omboog in een 4-3 overwinning. Tonego keeper Youri Scholtens groeide uit tot de held van zijn dorp door talloze kansen voor o.a. Abdel Boundati te verijdelen. De SC Emmeloord speler werd wel afgetekend topschutter van het toernooi. Desondanks stond niet de torenhoge favoriet SC Emmeloord, maar Tonego uit Luttelgeest na afloop met de beker van het polder zaalvoetbaltoernooi te pronken.

Finale tiendorpentoernooi zaalvoetbal

Tonego – SC Emmeloord 4-3

Abdel Boundati 0-1, Joost op de Kelder 1-1, Nouafal Bellari 1-2, Thijs de Vries 2-2, Sjoerd Tuinhof 3-2, Thijs de Vries 4-2, Martin Holtmaat 4-3.

 

Eindstand
1 Tonego
2 SC Emmeloord
3 FC Kraggenburg
4 SV Marknesse

Tonego wijst dorpen de weg

EMMELOORD – SC Emmeloord zou te sterk zijn, het Tiendorpentoernooi in de zaal zou bij voorbaat al beslecht zijn. Tonego had echter lak aan de reputatie van de Emmeloorders en won het toernooi door de finale met 4-3 te winnen.

Dit is een goede generatie’, merkte doelman Yoeri Scholtens lachend op. Tonego heeft nu in dik een half jaar tijd het Tiendorpentoernooi op het veld én in de zaal gewonnen. Bovendien promoveerden de Luttelgeesters naar de tweede klasse. ‘Op het veld gaat het nog niet zo goed, maar dit resultaat geeft ons weer moed.’
Yoeri Scholtens was, zonder de anderen tekort te doen, de man van de wedstrijd. De doelman bracht de Emmeloorders bijkans tot wanhoop door de ene na de andere prima redding te verrichten. Vooral in de slotfase was de druk van SC Emmeloord hoog, maar Tonego hield stand waardoor de nauwelijks voor mogelijk gehouden eindzege een feit was.

Om in te lijsten

Het was een terechte overwinning, want Tonego speelde het spel knap in een schitterende finale, die van begin tot eind heel spannend was. Een eindstrijd om in te lijsten, een hoogtepunt in de 20-jarige historie van het toernooi. SC Emmeloord nam weliswaar al snel de leiding (goal van topscorer Abdel Boundati), maar Tonego sloeg niet lang daarna terug (Joost op de Kelder na een flitsende counter) en daarmee was de toon gezet.

Emmeloord heeft meer individuele klasse in huis, maar de teamgeest en de onverzettelijkheid van de opponent waren de grote favoriet te machtig. Komt bij, dat Tonego in de omschakeling dodelijk was. ‘We wisten dat Emmeloord ruimte zou weggeven en de balletjes vielen goed. Het was geweldig’, aldus een opgetogen Thijs de Vries, die in de finale twee keer scoorde. Sjoerd Tuinhof maakte het kwartet goals vol.

Zoals gezegd: het was geen gestolen overwinning, nee, de zege van Tonego was volledig verdiend. Zo werd de hegemonie van SC Emmeloord, dat de afgelopen drie jaar de beste was, doorbroken. Een zege van grote betekenis, want de Luttelgeesters bewezen dat SC Emmeloord, als alles op z’n plek valt, is te verslaan. Tonego als TomTom voor de andere dorpen. Waarmee de af en toe oprispende kritische geluiden over de deelname van Emmeloord de prullenbak in kunnen.

Altijd gezellig

De organisatie peinst er niet over, ook niet als Tonego niet had gewonnen, om bijvoorbeeld Sportclub  buiten te sluiten. ‘Welnee, dat is voor ons helemaal geen optie’, aldus mede-organisator Hans Muis. Ook een uitbreiding van het toernooi met bijvoorbeeld SV Urk en Flevo Boys is niet aan de orde. ‘We willen het graag zo houden als het is. Iedereen vindt het altijd gezellig en de tribunes zitten vol. Dat er verschil tussen de teams is, het zij zo.’

Tonego toonde aan dat het verschil (soms) is weg te poetsen. De overwinning werd luid bejubeld. De veerkracht van de outsider, die een 1-2 achterstand omboog in een 4-2 voorsprong, werd beloond. Soms heb je zo’n wedstrijd, dat alles klopt. Thijs de Vries was er het levende bewijs van. Op het veld nul keer gescoord en ook in de poulefase liep het niet lekker. ‘Ik kreeg veel kansen, maar miste er veel te veel. En dan twee keer scoren in de finale!’

Harry de Ridder

Dat Ens finalist in het Tiendorpentoernooi was, is bijna traditie. SC Emmeloord won.

EMMELOORD – Tradities moeten in ere worden gehouden. Dus is op de eerste zondag van het nieuwe jaar in Emmeloord weer het Tiendorpen zaalvoetbaltoernooi. Traditioneel zit ook de tribune weer stampvol is als de ploegen van Emmeloord en Ens klaar staan voor de finale van het Tiendorpentoernooi.
Die finale is ook al een aardige traditie aan het worden, want bijna traditioneel haalt SV Ens de eindstrijd en de laatste jaren is ook Emmeloord de gedoodverfde favoriet. “Emmeloord is op dit moment de betere ploeg en dus de favoriet”, blikt Bernard Dudink, coach van het team uit Ens, vooruit op de finale. Zijn team is er voor de zoveelste keer in geslaagd de eindstrijd te halen. Over tradities gesproken, Dudink is al 41 jaar coach van het Enser team en heeft al vaak de finale gehaald. “Hoe veel keer? Nee, dat is bijna niet meer te tellen”, zegt Dudink, die geen Tiendorpentoernooi overslaat. “Je doet natuurlijk mee om te winnen, maar het gaat me vooral om de gezelligheid. Er komen ieder jaar weer veel mensen kijken, het is de strijd tussen dorpen en de voetballers kennen elkaar allemaal. Dat maakt dit toernooi zo leuk.”
In twee hallen, ook al bijna een traditie, wordt op de vroege zondagochtend begonnen aan de poulewedstrijden. Het is dan allemaal nog vrij stil in de hallen. “Dan moet het allemaal nog op gang komen”, weet Olaf van Campen, een van de organisatoren van het toernooi. “Dan zitten er ook maar vijf mensen op de tribune. Maar dat wordt in de loop van de middag steeds beter. Bij de finale zit het helemaal vol.”
De teams van Ens en Kraggenburg overleven poule A, in poule B blijken Emmeloord en Tonego de meeste punten te verzamelen. Ens en Emmeloord schakelen vervolgens in de kruisfinale Tonego en Kraggenburg uit. Kraggenburg wordt derde na een 1-1 eindstand en het beter benutten van strafschoppen. Emmeloord moet in de finale hard werken om tegen Ens een 1-0 achterstand weg te werken. Gerke Schaap, voormalig speler van Ens, zorgt voor de gelijkmaker en Abdel Boundati scoort in de finale de winnende goal voor SC Emmeloord.
Het is de derde keer op rij dat Emmeloord het Tiendorpentoernooi wint en dus moet de organisatie voor volgend jaar, als de twintigste editie wordt gehouden, een nieuwe wisselbeker aanschaffen. Tot speler van het toernooi wordt Sander Heijmens van SV Ens uitgeroepen.

Sterk SC Emmeloord heerst in Bosbadhal

EMMELOORD – De zaalvoetballers van SC Emmeloord waren het aan hun stand verplicht om de titel op te eisen en zo geschiedde.In de finale van het tiendorpentoernooi was Tonego niet tegen de favoriet opgewassen,al werd het geen inmaakpartij: 5-3.En zo was SC Emmeloord voor de tweede keer in successie de sterkste ploeg. Het team, dit seizoen debuterend in de topklasse, verscheen zondag nagenoeg op volle oorlogssterkte in de Bosbadhal.Alleen de twee vaste waarden Brahim Boundati (langdurig uitgeschakeld) en Gökhan Pala (was in Duitsland) ontbraken.Er bleef meer dan voldoende kwaliteit over om elke tegenstander kansloos te laten, al lukte het Tonego in de eindstrijd goed in het spoor te blijven.

‘Smullen geblazen’

Dat moet organisator Peter Dekkers goed hebben gedaan. Hij wilde niet weten van een overheersing van SC Emmeloord, slecht voor de spanning in het toernooi.,,Als liefhebber is het smullen geblazen”, aldus Dekkers, verwijzend naar het surplus aan kwaliteit bij SC Em meloord.Bovendien: ,,Een toernooi kan altijd een stunt opleveren. Ook Emmeloord gaat een keer voor de bijl.” De aantrekkingskracht van het toernooi is in ieder geval onveranderd groot, getuige de volle tribunes. SC Emmeloord won alle poulewedstrijden overtuigend met als uitschieter de monsterzege(9-1) op het arme Creil, dat welgeteld nul punten aan het eind van de rit had. Ens finishte op eerbiedige afstand als tweede. In de andere poule was het een stuk spannender. Tonego en, verrassend, RKO reikten tot in de kruisfinales. Voor de Ruttenaren was dit een primeur. De outsiders Bant en vooral SVM stelden teleur.

Alles uit de kast

SC Emmeloord maakte gehakt van RKO (9-1), maar de andere kruisfinale was heelspannend. Na de reguliere speeltijd en verlenging stond het 2-2 en moesten penalty’sde beslissing brengen.Tonego was de gelukkigste. In de eindstrijd was SC Emmeloord de bovenliggende partij, maar Tonego haalde alles uit de kast en bood meer dan verdienstelijk tegenstand: 5-3.SC Emmeloord had voordurend een voorsprong, maar het lukte niet om een groot gat te slaan.Topscorer van het toernooi Naoufal Bellari (twaalf goals) was blij met de toernooiwinst,maar gaf toe dat de finale stroef liep. ,,Tonego stond goed. Ze wachtten op onze foutenen die straften ze goed af.”Het was voor de winnaar van de Gouden Schoen zijn eerste tiendorpentoernooi. ,,Een leuk toernooi, waar veel mensen op af komen.” Over zijn eigen spel was Bellari gematigd tevreden. ..Het kon beter. Ik heb vakantie gevierd en had wat last van pijntjes.”

Koning Abdel heerst met Emmeloord

Abdel Boundati. De zaalkoning van het Tiendorpentoernooi. Aanvoerder van winnaar Emmeloord en topscorer van het toernooi met veertien doelpunten. ‘Dit jaar moest het gebeuren.’
En het gebeurde. Emmeloord eiste voor het eerst in de historie van het toernooi de titel voor zich op door in de finale grootmacht Ens met 3-1 te verslaan. Voor Boundati was het de tweede toernooizege, de eerste keer zegevierde hij met, jawel, Ens. ‘De toernooizege speelde absoluut bij ons, we wilden per se winnen.’ Niet zo’n gekke gedachte gezien het surplus aan kwaliteit bij Emmeloord.
Het Tiendorpentoernooi werd voor de eerste keer op één locatie afgewerkt. De vernieuwde Bosbadhal is, dat vindt iedereen, de ideale plek voor een groot zaalvoetbaltoernooi. Het publiek switcht makkelijk tussen de twee hallen, de uitgeschakelde teams blijven langer hangen, de nieuwe hal wordt voldoet in alle opzichten en er komt, is de inschatting, meer publiek. ‘Veel jongens vinden het leuk om bij elkaar te kijken’, aldus Peter Dekkers, één van de vier organisators.
Tien dorpen
Het Tiendorpentoernooi werd al na enkele wedstrijden in de letterlijke zin van het woord een toernooi met tien dorpen, omdat spelers en leiding van Kraggenburg het na een kopstootincident (zie elders op deze pagina) in overleg met de organisatie voor gezien hielden. Daardoor bestonden de twee poules al snel uit vijf teams.
Hoewel de eindstrijd tussen de twee grote favorieten voor de titel ging, waren er ook verrassingen. Zo presteerde Tonego in de poule des doods ondermaats, maar zorgde Espel voor een surprise door de halve eindstrijd te halen. ‘Espel heeft een mix van technische spelers en een paar jongens, die er echt staan achterin, zoals bijvoorbeeld Ricardo Oldenhuis. Een man van stavast.’
Kruisfinales
Toch was het verschil tussen de toppers Emmeloord en Ens en de rest groot. In de kruisfinales verloor Bant kansloos van Emmeloord met 4-1 en was Ens, ondanks dat Espel brutaal de leiding nam, met 5-1 veel te sterk. De troostfinale Bant – Espel eindigde in 1-1, waarna er penalty’s aan te pas moesten komen. Espel vergat zichzelf te belonen voor de goeie prestaties. Bant nam de strafschoppen beter en werd derde.
De grote ster van het 17e Tiendorpentoernooi was Abdel Boundati. Hij eiste de hoofdrol voor zich op door de meeste goals te maken en bij vlagen ongrijpbaar te zijn voor zijn tegenstanders. In de finale zorgde hij voor een 2-0 voorsprong voor Emmeloord, waarna Sander Heimens de finale nog even spannend maakte. Martin Holtmaat stelde de zege veilig. ‘In de beginfase toonden beide ploegen wat teveel respect voor elkaar. Na de eerste goal was het een open wedstrijd’, aldus Boundati.
Tekst: Harry de Ridder

Het Tiendorpentoernooi in de Bosbadhal werd zondag ontsierd door een kopstootincident,
waarna het team van Kraggenburg in onderling overleg tussen organisatie en leiding en
spelers uit de strijd werd gehaald. Op dat moment had Kraggenburg pas twee wedstrijden
gespeeld. Peter Dekkers, een van de organisatoren, baalde van het incident. ‘Het haalt de glans
van het toernooi.’
Bij een krappe voorsprong voor Bant mocht Kraggenburg vlak voor tijd een vrije trap nemen aan
de zijlijn. Henk Sleurink, de coach van Bant, gedroeg zich daarbij hinderlijk, waardoor Kraggenburg
geen kans meer kreeg om de stand gelijk te trekken. Aldus luidt de lezing van de spelers van
Kraggenburg. Direct na afloop van de wedstrijd ging het gehakketak verder met als dieptepunt
de kopstoot, die Luc de la Vieter uitdeelde aan Henk Sleurink. De beslissing om Kraggenburg
van verdere deelname uit te sluiten was gauw genomen.
Henk Sleurink wilde niet ingang op het incident zelf. Wel gaf de coach van Bant aan, dat de schrik
er bij zijn spelers goed in zat, maar dat Bant geen moment heeft overwogen om de strijd te staken.
Op het eerste gezicht heeft Sleurink geen verwondingen overgehouden aan de kopstoot.
‘Hoogstens een deuk in zijn imago’, grapte Hans Muis van de toernooiorganisatie. Paul de la Vieter
zei dat het incident zeker een staartje gaat krijgen. ‘We gaan er deze week over praten hoe het
verder moet’, aldus de leider van Kraggenburg. In ieder geval is Luc de la Vieter niet van de partij
op een toernooi komend weekend in Vollenhove.
tekst Harry de Ridder

SC Emmeloord schrijft historie

Het zeventiende tiendorpentoernooi zaalvoetbal is gewonnen door SC Emmeloord dat voor het eerst in de historie het poldertoernooi op z’n naam schreef. Het team van coach Frank Ebbers versloeg tienvoudig winnaar SV Ens met 3-1.

Met SC Emmeloord en SV Ens stonden twee teams in de finale die in beide poules oppermachtig waren en alle poulewedstrijden wonnen. Des te spannender was de strijd om het tweede ticket voor de kruisfinale. Poule A werd daarbij ontsierd door een incident dat ver over de grens van het tiendorpentoernooi ging. Na het creëren van een bedreigende situatie, gevolgd door een kopstoot, werd het team van FC Kraggenburg na overleg uit het deelnemersveld geschrapt. De spannende strijd die volgde in poule A werd beslist in het voordeel van Bant dat Tollebeek achter zich hield. In poule B ging de strijd om de tweede plaats tussen Espel en Nagele. In een rechtstreeks duel hield Espel het hoofd koel en ging door naar de kruisfinale.
De eerste kruisfinalewedstrijd werd relatief gemakkelijk door Ens gewonnen. De titelhouder versloeg Bant met 4-1. In de andere kruisfinale was SC Emmeloord te sterk voor Espel dat met 5-1 verslagen werd. De strijd om de 3e plaats werd na 1-1 en strafschoppen (5-4) beslist in het voordeel van Bant. De finale werd een zegetocht voor SC Emmeloord dat mede door twee goals Abdel Boundati met 3-1 won van Ens. De toernooizege kreeg voor SC Emmeloord extra glans door het binnenslepen van de gouden schoen door toernooitopscorer Abdel Boundati (14 treffers)

Alle dorpen onder één ‘zaalvoetbaldak’
Tiendorpentoernooi zaalvoetbal kent weer een ‘poule des doods’

EMMELOORD – Met een diepe zucht haalden Martin Holtmaat en Laurens Rasing het kaartje met SC Emmeloord uit de koker om het vervolgens toe te voegen aan de toch al loodzware poule A. De SC Emmeloord voetballers mochten eind november als winnaars van het panna knock-out toernooi de loting verrichten van het tiendorpentoernooi zaalvoetbal dat gespeeld wordt op zondag 5 januari 2014 in Emmeloord. Erg vrolijk werden ze niet van hun eigen gegrabbel, want ze plaatsen hun eigen team tussen andere kanshebbers als FC Kraggenburg, Tonego en Bant. Alleen het ontlopen van topfavoriet Ens (poule B) zorgde nog voor een flauwe glimlach bij het Emmeloord duo.
De zeventiende editie van het tiendorpentoernooi zaalvoetbal kent dit jaar een primeur. Er is afscheid genomen van de Prins Willem Alexander hal en voor het eerst strijden alle elf teams onder één dak. De prachtig vernieuwde Bosbadhal lijkt speciaal gebouwd voor dit zwaar bezette toernooi dat in twee verschillende zalen z’n beslag krijgt. Met een ‘reistijd’ van nog geen halve minuut kan het publiek voor het eerst switchen tussen de favoriete wedstrijden in de twee poules. Ook de beide kruisfinales worden voor het eerst gelijktijdig gespeeld. De ‘grote finale’ zal plaatsvinden in de nieuwe hal, waar met uitzicht vanuit de centraal gelegen kantine te zien zal zijn welke ploeg zich opvolger van SV Ens mag noemen. Dat de tienvoudig winnaar van de polderzaalvoetbaltitel ook dit jaar weer hoge ogen gaat gooien is mede gezien de poule-indeling vrijwel zeker.

Poule A – hal 2 (nieuw) Tonego, Kraggenburg, Tollebeek, SVM, Bant, sc Emmeloord
In deze ijzersterke poule wordt het ongetwijfeld dringen voor een plekje in de zo fel begeerde kruisfinale. De oud-winnaars Bant (2010) en Tonego (2006, 2009) herinneren zich ongetwijfeld nog hoe zoet de overwinning van het toernooi smaakt. Ze krijgen in hun ‘drang naar meer’ te maken met eerste klasser FC Kraggenburg dat al vaker tot de kruisfinalisten behoorde, maar nog nooit de titel pakte. Grote favoriet in deze poule lijkt hoofdklasser SC Emmeloord dat met o.a. de broers Abdel en Brahim Boundati over een enerverend team beschikt. Tussen dit geweld moeten SVM en Tollebeek zich staande houden om als outsider door te dringen tot de kruisfinalewedstrijden.

Poule B – hal 1 (oud) Creil, Nagele, Ens, RKO, Espel
Deze poule wordt qua zaalvoetbalkwaliteit en ook historisch gezien naar verwachting gedomineerd door Ens dat met de bezitter van ‘gouden schoen 2013’ Gerke Schaap weer sterk voor de dag zal komen. De eerste klasser neemt het op tegen het zaalvoetbalteam van RKO (vierde klasse) dat voor het eerst in de historie de kruisfinale zal willen bereiken. Daarvoor zal de ploeg uit Rutten wel af moeten rekenen met de teams van Espel, Nagele en Creil. Deze ploegen zullen voornamelijk met veldvoetballers aan de aftrap verschijnen. Dat dit in de zaal zeker ook de nodige verrassingen op kan leveren bewijst het toernooi al jaren.

De eerste poulewedstrijd begint op zondag 5 januari 2014 om 9.30 uur. De laatste wedstrijd in de poule is om 15.00 uur afgelopen. De strijd in de kruisfinales begint om 15.20 uur. De finale staat om 16.20 uur op het programma. Meteen na afloop is de prijsuitreiking. Behalve de wisselbeker is er ook een gouden schoen voor de topscorer van het toernooi.

09 januari 2012
door Harry de Ridder
Een beloning voor het zaalvoetbalteam, dat Ens eens goed op z’n nummer zet. Misschien is het een manier om het Tiendorpentoernooi in de zaal nog aantrekkelijker te maken. Ens, torenhoog favoriet, maakte die status waar door in de finale Bant met 3-1 te verslaan. ‘Het wordt wel een beetje eentonig, maar we hebben er toch weer hard voor moeten werken’, zei Ens-aanvoerder Rudi van Steen met de wisselbeker in z’n hand.

Voor de negende keer was Ens de beste. Olaf van Campen, een van de organisatoren, had er op voorhand al vrede mee. ‘Zelfs als Ens weer eerste wordt zijn er vijf, zes ploegen die om de tweede plaats strijden. En het algehele niveau wordt de laatste jaren steeds beter. Steeds meer verenigingen vaardigen een team af, dat uit echte zaalvoetballers bestaat.’ Desondanks kon ook Van Campen er niet omheen: Ens heeft de beste ploeg. ‘Die ploeg is zo goed op elkaar ingespeeld.’
Het Tiendorpentoernooi in de zaal werd zondag voor de vijftiende keer georganiseerd. Sinds 2000, de derde editie, zijn alle dorpen vertegenwoordigd en sinds 2008 doen elf teams aan het toernooi mee, inclusief Emmeloord. Het toernooi heeft inmiddels een goede naam opgebouwd. ‘Vandaag was ook in Vollenhove een groot toernooi. Espel zegde af voor Vollenhove en Kraggenburg en Emmeloord deden daar mee met een tweede team. De beste voetballers kozen ervoor om in Emmeloord te spelen’, zei Van Campen.

Hij keek alvast vooruit naar de eerste keer, dat het toernooi in de vernieuwde Bosbadhal kan worden gespeeld. Nu fungeren de PWA-hal en de Bosbadhal als locatie voor de poulewedstrijden, over een paar jaar is dat niet meer nodig. ‘Alles onder één dak, dat is denk ik goed voor het toernooi. Wordt er nog meer strijd geleverd en blijven mensen langer hangen. De spelers, die in de PWA-hal klaar zijn en uit het toernooi liggen, gaan allemaal naar huis. Die blijven straks denk ik hangen.’
Dat Ens in de finale stond was verwacht, dat Bant tot de eindstrijd reikte was minder vanzelfsprekend. Bant miste de kanonnen Dirk Jan Doornbos en Martin Apperlo en de voortekenen wezen niet op een grote prestatie. ‘Vrijdag in Vollenhove werden we laatste. Eerlijk gezegd hadden we verwacht dat het hier niets zou worden’, bekende Henk Jan Hoekstra. Wat niet betekende dat Bant blij was. ‘Als je toch in de finale staat, wil je ‘em ook winnen.’

Dat het niet zover kwam, had Bant voor een deel aan zichzelf te wijten. Ens kwam met 1-0 voor door een treffer van uitblinker en topscorer (14 goals) Abdel Boundati, maar Bant hield eenvoudig stand. Natuurlijk liet Bant het initiatief aan Ens, dat in de competitie in de hoofdklasse speelt. Bant kwam langszij door een prima doelpunt van Martijn Bijdevaate en maakte het ook daarna Ens knap lastig. Individuele klasse gaf de doorslag. Gerke Schaap en weer Boundati maakten er 3-1 van. ‘Het is prettig voetballen met zulke spelers voorin. Zij maakten het verschil’, vond Rudi van Steen.

05 januari 2011

Ens terug op de troon

Bant in finale zaalvoetbaltoernooi met 1-0 onderuit
De grote favoriet, de gedoodverfde winnaar. Ens is altijd topfavoriet om het tiendorpentoernooi in de zaal te winnen. In 2009 en 2010 lukte het niet om die status waar te maken, maar in de 14e editie van het toernooi was er voor de tegenstanders geen houden aan.

EMMELOORD – Zeven wedstrijden, zeven keer winst. Het zijn duidelijker statistieken, die aangeven dat Ens terecht terug is op de troon. De mannen van coach Bernard Dudink wonnen het toernooi voor de achtste keer door in de finale Bant met 1-0 te verslaan. ‘Een mooie prijs en daarom ben ik blij’, reageerde Ronny Broeders. Broeders was de maker van de enige goal in de eindstrijd. Hij passeerde van dichtbij Danny Heukels, de gelegenheidskeeper van Bant, die het uitstekend deed. ‘Ens is altijd favoriet en dus is het leuk als je wint in een mooie finale van Bant’, vond Broeders, die het verder niet zo interessant vond dat hij de matchwinnaar was. ‘Winst is het belangrijkst, dan maakt het niet uit wie scoort.’
Mooie strijd
Vooraf was veel te doen om de ‘poule des doods’, zoals poule A al snel werd gedoopt. Ens, Bant, Tonego en SC Emmeloord in één competitie, dat stond bij voorbaat garant voor spanning. In de praktijk bleek dat ook. Tweevoudig winnaar Tonego bakte er niet veel van en Ens overleefde de eerste schifting met gemak, maar Bant en Emmeloord maakten er een mooie strijd van. De titelhouder kwam vlak voor tijd op gelijke hoogte (2-2) in de beslissende wedstrijd tegen Emmeloord, dat de competitie moest verlaten.
In poule B zakte SVM finaal door het ijs en deelden Espel en Tollebeek de lakens uit. Het onderlinge duel eindigde in een gelijkspel. Espel werd op doelsaldo poulewinnaar. In de halve finales waren de underdogs kansloos tegen Ens (2-0 verlies Tollebeek) en Bant (2-0 verlies Espel). Tollebeek won de troostfinale met 2-0 door goals van Jan Leijten en Jeroen Stobbe.
Intikkertje
De finale was spannend. Aanvankelijk keek Bant de kat uit de boom, maar na een minuut of vijf kwam de eindstrijd tot leven. Roy de Olde (samen met Dick Kramer van Creil topscorer met vijf goals) liet een enorme kans voor open doel liggen, maar in de 17e minuut was het wel raak door een intikkertje van Ronny Broeders. Bant was daarna niet bij machte om wat terug te doen. We hebben goed gespeeld’, vond Broeders. ‘Niemand stak er bovenuit, we waren echt een team. Wij mochten telkens het spel maken, de tegenstanders zakten vaak in. We bewaarden goed de rust en bleven tikken, lieten ons niet gek maken. Ens is de terechte winnaar.’
Harry de Ridder
20 december 2010

Poule des doods opent weg naar felbegeerde zaalvoetbaltitel

EMMELOORD – Nick Oosterwijk en Bas Hupkes zijn verantwoordelijk voor de meest sensationele poule-indeling die het zaalvoetbal tiendorpentoernooi ooit gekend heeft. Het duo won het panna toernooi en had de eer de loting te verrichten van het zaalvoetbaltoernooi dat gespeeld wordt op zondag 2 januari. De Kraggenburgers slaagden erin alle toernooifavorieten in één poule te krijgen. Toch opent de poule-indeling diverse wegen naar de finale. Het team dat er in slaagt de loodzware poule A te overleven heeft in de race naar polderzaalvoetbalgoud al diverse geduchte concurrenten afgeschud. Ook de ploegen in poule B zullen door de loting klaarwakker geschud zijn. Nog nooit lag de weg naar een plaats in de kruisfinale zo nadrukkelijk open. Veel outsiders van poule B moesten het de laatste jaren immers steevast doen met een handvol poulewedstrijden.
Een overzicht van de poule indeling

Bosbadhal – Poule A: Ens, Kraggenburg, SC Emmeloord, Bant, Tonego, Nagele

Titelverdediger Bant kan vanaf de eerste wedstrijd vol aan de bak. In een aantal rechtstreekse gevechten met de kruisfinalisten van vorig jaar (SC Emmeloord, Tonego en Ens) zal het team overeind moeten blijven om wederom voor goud te kunnen gaan. SC Emmeloord zal de smaak van de vorig jaar verloren finale definitief weg willen spoelen. Voor Tonego (winnaar twee jaar geleden) en Ens (zevenvoudig winnaar) staat het toernooi in het teken van ‘eerherstel.’ Ook het sterke team van Kraggenburg doet de laatste jaren flink mee om de hoofdprijzen. Nagele dat aantreedt met een talentvolle jonge groep zal als scherprechter kunnen fungeren en wellicht voor een sensatie kunnen zorgen.

Prins Willem Alexanderhal – Poule B: RKO, Espel, Creil, Tollebeek, SVM
In een op het oog redelijk gelijkwaardig poule zal er vanaf wedstrijd één volop gestreden worden voor de twee plaatsen in de kruisfinale. De ploegen die de minste misstappen maken kunnen kan zich op gaan maken voor de finalestrijd in een ongetwijfeld volle Bosbadhal. Pikant detail daarbij is dat RKO en Tollebeek er in dertien jaar nog nooit in slaagden dit hoogtepunt te bereiken. De weg er naar toe ligt dit jaar gapend open. Voor Creil, Espel en SVM was het doordringen tot het walhalla van het toernooi de laatste jaren incidenteel. De zoete smaak van het spelen voor volle tribunes zal de ploegen tot grote hoogte doen stijgen.

De poulewedstrijden beginnen op zondag 2 januari 2011 om 9.30 uur in de Bosbadhal en om 10.30 uur in de Prins Willem Alexander hal. In de Bosbadhal is de laatste poulewedstrijd om 15.00 uur afgelopen. In de PWA hal is dit om 14.45 uur het geval. De strijd in de kruisfinales begint om 15.10 uur in de Bosbadhal. De finale staat om 16.25 uur op het programma. Meteen na afloop is de prijsuitreiking. Behalve de wisselbeker is er ook een gouden schoen voor de topscorer van het toernooi. Het speelschema is ook te vinden op www.tiendorpenzaalvoetbal.nl

4 januari 2010

Bant wint Tiendorpentoernooi
door Harry de Ridder

EMMELOORD – “Angsthazenvoetbal. Iedereen blijft op eigen helft hangen. Ik roep alle voetballers op om vooral acties te maken.” Emmeloord-coach Willem Lok is blij dat hij er weer een keer bij is, want hij vindt het Tiendorpentoernooi een mooie traditie, maar hij mist het frivole.
Zie ook:
Primeur voor Bant
Wat organisator Olaf van Campen niet verwondert. “Goed presteren wordt steeds belangrijker. Niemand wil verliezen.”

Voor de 13e keer staat het Tiendorpentoernooi zaalvoetbal op de rol. Eerste zondag van het nieuwe jaar, vaste prik. Ook altijd hetzelfde: afgeladen tribunes in de PWA-hal en de Bosbadhal. Het toernooi leeft, bij spelers én publiek. Veel familie, kennissen, vrienden en echte voetballiefhebbers komen als vliegen op de stront af. Mark de Jong, ook organisator: “Ons kent ons, die typische sfeer, dat is toch de kracht van het toernooi.”

Het is de mix van gezelligheid en de drang tot presteren die het toernooi uniek maken. Iedereen wenst elkaar het beste voor het nieuwe jaar en het derbygehalte is ongekend hoog. “Er heerst een gezellige sfeer tussen de teams”, weet Olaf van Campen.

Mark Jol van Espel beaamt dat. “Ik vind het geweldig om hieraan mee te doen. Ik heb nog geen jaar overgeslagen sinds ik van de partij ben.” Toch slaat ook bij Espel de prestatiedrang toe. Iedereen, die zin had in een potje zaalvoetbal, mocht meedoen. Dit jaar ging die vlieger niet op. Espel selecteerde doelbewust de beste spelers. Noodzaak als je als dorp geen modderfiguur wil slaan. Espel won de eerste drie edities, toen het nog nergens over ging. Puur voor de lol, met een paar teams ballen om de hoofdprijs. Die tijd is voorbij. Het toernooi wint aan status, de beste teams willen niet voor elkaar onder doen. “In de kroeg de avond ervoor gaat het maar over één ding: dit toernooi”, verzekert Olaf van Campen.
Mark de Jong weet uit ervaring dat wekenlang van tevoren de koorts al begint op te lopen. Tijdens de loting, eind november, begint het al te kriebelen. “Alle teams kijken uit naar dit toernooi.” Ook Willem Lok, al weer een paar jaar geleden vertrokken uit de polder, hoefde geen seconde na te denken toen hem werd gevraagd of hij voor één dag weer coach wilde zijn van Emmeloord. “Leuk. Ik ben nu meer dan twee jaar weg, maar ik heb altijd contact gehouden met de jongens.”

Ook leuk: voor het derde jaar op rij zijn alle elf dorpen op het Tiendorpentoernooi van de partij. Die allemaal willen winnen, maar niet ten koste van alles. Ondanks de toenemende prestatiedrang lijkt gezelligheid toch nog de boventoon te voeren. Mark Jol: “De insteek blijft gewoon lekker voetballen. Plezier hebben is voor mij nog steeds het belangrijkst.”

21 december 2009

Felbegeerde zaalvoetbaltitel in de aanbieding

Niveau tiendorpentoernooi zaalvoetbal stijgt

EMMELOORD – Aan de top komen is moeilijk, aan de top blijven is loodzwaar. Deze oneliner zal titelverdediger Tonego op zondag 3 januari nog wel eens door het hoofd schieten. De ploeg uit Luttelgeest moet op deze eerste zondag van 2010 een compleet bataljon aasgieren van zich afschudden om de felbegeerde polderzaalvoetbalbeker wederom in de lucht te houden. Het tiendorpentoernooi zaalvoetbal kent immers steeds meer favorieten voor de titel. Bovendien liggen er in deze dertiende editie van het toernooi weer tal van outsiders op de loer die de ploeg uit Luttelgeest op sportieve wijze willen vloeren. Een overzicht van de poule-indeling:

Bosbadhal – Poule A: RKO, Tonego, Bant, Tollebeek, Creil, Espel.
Een poule met daarin twee kruisfinalisten van vorig jaar. Tonego en Bant komen ook dit jaar weer met sterke teams naar het toernooi. Beide teams treden aan met een mix van de beste spelers uit het eerste veldvoetbalteam. Ze zullen de favorietenrol waar moeten maken in een veld met outsiders voor een kruisfinaleplaats. Creil en Espel drongen al eerder door tot het walhalla van het poldertoernooi. Voor RKO en Tollebeek ligt er al jaren de grote uitdaging om de poulefase voor het eerst in de historie te overleven.

Prins Willem Alexanderhal – Poule B: Emmeloord, Ens, Marknesse, Nagele, Kraggenburg.
Deze poule kent diverse hoofdklassers. Allereerst is daar het team van zevenvoudig winnaar Ens dat uitkomt in de zaalvoetbal hoofdklasse. Daarnaast presenteert SC Emmeloord ‘Circus Boundati’. De broers Abdel en Brahim Boundati spelen op het veld voor SC Emmeloord en komen in de zaal uit voor eredivisionist Dynamo Lelystad. Tot slot zorgen de Flevo Boys spelers Harm Jan Stuiver en Michel Willems dit seizoen voor een kwaliteitsinjectie in de zaal voor FC Kraggenburg. De spelers van SVM en Nagele zullen ongetwijfeld voor een daverende verrassing willen zorgen in deze ‘poule des doods.’

De poulewedstrijden beginnen op zondag 3 januari 2010 om 9.30 uur in de Bosbadhal en om 10.30 uur in de Prins Willem Alexander hal. In de Bosbadhal is de laatste poulewedstrijd om 15.00 uur afgelopen. In de PWA hal is dit om 14.45 uur het geval. De strijd in de kruisfinales begint om 15.10 uur in de Bosbadhal. De finale staat om 16.25 uur op het programma. Meteen na afloop is de prijsuitreiking. Behalve de wisselbeker is er ook een gouden schoen voor de topscorer van het toernooi. Het speelschema is ook te vinden op www.tiendorpenzaalvoetbal.nl

21 november 2009

Broers Schaap superieur op Panna toernooi

Creil – Voor de vierde achtereenvolgende keer hebben de broers Gerke en Popko Schaap uitkomend voor SV Ens de polder panna knock out titel binnengesleept. In de finale werd het duo Peter Jan Rook/André Huizinga uit Bant verslagen. In de poule lieten de broers Schaap de nummer twee Kraggenburg (Harm Jan Stuiver/Bas Hupkes) ver achter zich. In de andere poule was het ongekend spannend. Uiteindelijk ging Bant met een voorsprong van twee punten op Creil (Frank van Bruggen/Hans van Hulzen) naar de finale.
Voor een tribune vol meelevend publiek trokken Gerke en Popko Schaap de finale met 3- in rap tempo naar zich toe. Het duo verrichtte vervolgens de loting van het tien dorpen toernooi op zondag 3 januari 2010. De poule-indeling is als volgt:

Poule A (Bosbadhal) RKO, Bant, Tonego, Tollebeek, Creil, Espel

Poule B (PWA hal) Emmeloord, Ens, SVM, Nagele, Kraggenburg,

14 november 2009

Polder panna knock-out toernooi

Het polder panna knock-out toernooi 2009 vindt op vrijdagavond 20 november plaats in de Toernooihal te Creil. Panna voetbal is een combinatie van techniek, concentratie, snelheid en samenspel. Elk polderdorp levert twee van z’n beste (zaal) voetballers met als doel de sportieve eer van het dorp hoog te houden. Sinds de opzet van het Panna toernooi deden de broers Gerke en Popko Schaap dat als beste. De ‘Schaap-brothers’ beheersen het Pannaspelletje als geen ander en grossierden de laatste jaren in titels. Ook dit jaar is het duo dat uitkomt voor Ens weer torenhoog favoriet. Voor de rest van de polderduo’s ligt er dus een uiterst interessante uitdaging klaar. Het Panna toernooi is opgezet als opwarmer voor het grote spektakel dat begin januari traditioneel het voetbalseizoen opent. Het tiendorpentoernooi zaalvoetbal werd afgelopen jaar gewonnen door het ijzersterk spelende Tonego uit Luttelgeest.

In de Toernooihal beginnen de voorronden van het panna toernooi om 19.30 uur. Er wordt gespeeld in twee poules. Drie kwartier lang strijden de duo’s uit de dorpen tegen elkaar om zoveel mogelijk punten te behalen. Een goal of panna betekent een punt. Voor de verliezer is het een kwestie van achteraan sluiten en wachten op een nieuwe kans.

In de finale van het toernooi komen de beide poulewinnaars tegen elkaar uit. Er wordt gespeeld volgens het ‘best of five principe.’ Deze finale staat gepland om 20.30 uur. Aansluitend is de loting van het tiendorpentoernooi zaalvoetbal dat gespeeld wordt op zondag 3 januari 2010. Voor meer informatie zie de website:
www.tiendorpenzaalvoetbal.nl

25 oktober 2009

Benen bij elkaar op Panna toernooi

Polder panna knock-out toernooi in Creil

CREIL – Schaafplekken op beide kuiten en gepiepeld worden als een kleine jongen. Dat risico lopen de deelnemers aan het panna knock-out toernooi vrijdagavond 20 november in de Toernooihal te Creil. Wat begonnen is als een ludiek voorafje aan de loting het tiendorpentoernooi zaalvoetbal, is uitgegroeid tot een volwaardig sportevenement in de Noordoostpolder.

De strijd om de panna knock-out trofee is allang geen ‘voorafje’ meer. Voor de liefhebbers van zaalvoetbal op de vierkante meter is het panna voetbal een meer dan serieuze zaak. Het deelnemersveld kent jaarlijks bekende namen. Als het even kan zijn ze ook dit jaar weer van de partij. Stuk voor stuk technische voetballers die ijzersterk zijn in één tegen één duels. Stuk voor stuk ook liefhebbers van het panna voetbal omdat het ‘pure balgevoel’ zo aansprekend is. Daar boven op komt nog eens die altijd enerverende strijd tussen de polderdorpen die ook het tiendorpentoernooi zaalvoetbal zo aantrekkelijk maakt.

Vorig jaar ging de finale tussen Creil (Frank van Bruggen/Gerwin Drewel) en Ens (Gerke en Popko Schaap). Het werd een meeslepend gevecht waarin de trukendoos helemaal open ging. Uiteindelijk werden de broers Schaap voor een volle Toernooihal winnaar van de trofee. Ze prolongeerden hiermee de titel die ze al eerder behaalden in 2004 en 2006 en 2007

Het panna knock out toernooi 2009 vindt vrijdagavond 20 november plaats in de Toernooihal te Creil. Om 19.30 uur beginnen de voorronden die gespeeld worden in twee poules. Drie kwartier lang strijden de duo’s uit de dorpen tegen elkaar om zoveel mogelijk punten te behalen. In twee poules wordt er gestreden. Een goal of panna betekent een punt. Voor de verliezer is het een kwestie van achteraan sluiten en wachten op een nieuwe kans.

In de finale van het toernooi komen de beide poulewinnaars tegen elkaar uit. Dit doorgaans spectaculaire klapstuk wordt gespeeld volgens het ‘best of five principe.’ Deze finale staat gepland om 20.30 uur. De prijzen worden uitgereikt in de kantine van sportcafé De Ton. Aansluitend is de loting van het tiendorpentoernooi zaalvoetbal. Dit polder zaalvoetbal evenement vindt plaats op zondag 3 januari 2010 in Emmeloord.

7 Januari 2009

EMMELOORD – De geest wilde wel, maar de benen weigerden dienst. ‘Niemand kon nog het ene been voor het andere zetten’, constateerde topscorer Luc de la Vieter droogjes. Dus was Kraggenburg in de eindstrijd geen partij voor Tonego, dat met 7-1 hard uithaalde.

door: Harry de Ridder

Jeroen van den Berg en consorten haalden zo hun gram op Ens, titelhouder en zevenvoudig winnaar van het Tiendorpen zaalvoetbaltoernooi. Ens kwam zondag niet verder dan de voorronde. Tonego verdiende de titel meende Luc de la Vieter. Hij werd niet tegengesproken door Jeroen van den Berg. ‘Afgezien van een paar slordige wedstrijden zijn wij de terechte winnaar. Niet verloren, slechts twee gelijke spelletjes.’

De verrassing op de twaalfde editie van het toernooi kwam niet van RKO of Tollebeek, teams die nog nooit tot de kruisfinales reikten, maar van Kraggenburg. De vijfdeklasser zette eerst Ens de voet dwars en kwam in de semi-finale tegen SC Emmeloord sterk terug van een 3-1 achterstand. Aan de hand van de aanvallers Erwin Tissingh en Luc de la Vieter kwam Kraggenburg terug tot 3-3, waarna in de sudden death De la Vieter weer toesloeg.

Daarmee kwam het sprookje meteen ten einde, want in de finale was Tonego – dat in de halve finale Bant met 4-2 had teruggewezen – een dikke maat te groot. Aan de hand van Jeroen van den Berg, die de lijnen uitzetten en zelf voor de 2-0 zorgde, liep Tonego vlot uit naar een 6-0 voorsprong. Van een echte strijd was na een klein kwartiertje al geen sprake meer. De tegengoal van Leon de la Vieter was een schrale troost.

‘Bij Kraggenburg was de pijp leeg’, zag ook Van den Berg, die vergenoegd constateerde dat Tonego mooi revanche had genomen voor de nederlaag in de finale van 2008. ‘We hadden nog iets recht te zetten.’ Het zaalvoetbaltoernooi, uitgegroeid tot een mooie poldertraditie, wordt serieus genomen, verzekerde de technicus. ‘Kijk alleen maar naar de volle tribunes. Een teken dat het toernooi leeft, niet alleen bij de spelers maar ook bij het publiek.’

Terwijl Tonego in de kantine van de Bosbadhal een paar pinten achterover sloeg om de zege, de tweede in de historie, te vieren, overheerste ook bij de nummer twee de tevredenheid. ‘Supermooi, heel gaaf’, keek Luc de la Vieter terug. ‘Het begin was niet goed, maar het begon steeds beter te lopen. Vooral de overwinning op Ens was super. Er zaten soms mooie aanvallen tussen.’

Topscorer
De la Vieter pakte persoonlijk wel een hoofdprijs, al moest hij die delen met Joep Henselmans, die in de finale drie keer scoorde en zo zijn collega van Kraggenburg op de valreep achterhaalde. Beide goalgetters kwamen tot negen doelpunten. De Kraggenburger kon het niets schelen dat hij de prijs van topscorer moest delen. ‘Daar was ik helemaal niet mee bezig. Ik wilde winnen.’

Twee topscorers, één gouden schoen. Een probleem? Welnee, Joep Henselmans won ‘em vorig jaar ook en gunde Luc de la Vieter zijn prijs. De trofee en de beker voor de tweede plaats gingen mee naar Kraggenburg. Geen slechte oogst.

31 december 2008

Zaalvoetbal uitdaging voor RKO en Tollebeek

RUTTEN/TOLLEBEEK –Volle tribunes, gespannen zaalvoetballers en ontlading bij de prijsuitreiking. Het gros van de polderteams kent uit ervaring de impact van de kruisfinales tijdens het tiendorpentoernooi zaalvoetbal. Slechts twee dorpen keken louter van de tribunes naar de finalewedstrijden. De voorronde als eindstation, ze hebben het wel een keer gezien in Rutten en Tollebeek. ‘Het moet er dit jaar maar eens van komen,’ klinkt het ambitieus uit beide dorpen. ‘We doen deze keer voor het eerst met ons eigen zaalvoetbalteam mee en dan heb je toch een voordeel op de veldvoetballers,’ zegt Fetzen Mellema van RKO. ‘We draaien in de competitie bovenin mee en we willen die lijn doortrekken naar het toernooi. In poule B wordt Ens een lastig verhaal maar tegen de rest van de teams zijn we zeker niet kansloos. Er wordt de laatste weken in ieder geval flink gesproken over het toernooi.’
Ook bij Tollebeek leeft de wil om de groepsfase te overleven. ‘We waren er twee jaar geleden gigantisch dichtbij,’ weet Eelke Fokkema. ‘Ik had in de laatste minuut tegen Emmeloord de beslissende treffer op m’n schoen. Helaas mocht het niet zo zijn en dus liepen we toen wederom de kruisfinales mis. Toch gaan we sinds dat jaar anders met het toernooi om. Met Hans Hamersma hebben we vooral op tactisch gebied de nodige ervaring binnengehaald. We houden de ruimtes nu kleiner zodat we niet weggetikt worden. Toch liep het toernooi vorig jaar uit op een teleurstelling, omdat we zwaar ingedeeld waren. Wat dat betreft moet het dit jaar maar eens gebeuren. We treden nagenoeg met het sterkste team aan en we hebben een gunstige poule-indeling. De motivatie is er en het lijkt ons prachtig om de finalewedstrijden een keer te halen.’
Het polderzaalvoetbaltoernooi wordt op zondag 4 januari gespeeld in Emmeloord. In de Bosbadhal openen de teams van Nagele en Emmeloord poule A om 9.30 uur. De overige teams zijn: Bant, Creil, Tollebeek en SVM.
De aftrap van poule B in de PWA hal brengt meteen om 10.00 uur de finalisten van vorig jaar tegenover elkaar. Regerend kampioen Ens speelt tegen uitdager Tonego. Ze hebben in deze poule gezelschap van RKO, Espel en Kraggenburg. De beste twee teams van elke poule komen uit in de kruisfinalewedstrijden die vanaf 15.10 uur gespeeld worden in de Bosbadhal.
De finale staat om 16.25 uur op het programma. Meteen na afloop is de prijsuitreiking. Behalve de wisselbeker is er ook een gouden schoen voor de topscorer van het toernooi.
Het volledige speelschema is te vinden op www.tiendorpenzaalvoetbal.nl

Beste zaalvoetballiefhebbers,

Elf dorpenteams strijden in de twee centraal gelegen sporthallen van Emmeloord tegen elkaar om de titel ‘zaalvoetbaldorp 2009.’ Hoe kun je sneller een heel voetbaljaar compleet maken door al op 4 januari deze felbegeerde prijs binnen te slepen. Dat het hoogspelende team van SV Ens de te kloppen tegenstander is, mag geen geheim meer genoemd worden. Van de elf toernooien gingen er al zeven naar het dorp van de Baanbreker. Het maakt de uitdaging voor de andere dorpen alleen maar groter. Op haar beurt ligt er voor Ens de kans om voor de tweede maal de wisselbeker van het toernooi definitief in eigen prijzenkast te zetten.

De loting voor deze twaalfde editie werd in november verricht door de broers Gerke en Popko Schaap van SV Ens. Deze winnaars van het steeds populairder wordende panna knock-out toernooi haalden de kokertjes gezamenlijk uit de kom. Zij zorgden voor een op papier spannende poule-indeling in beide hallen. Hoe het op het zaalvoetbalveld werkelijk uitpakt gaan we zien. Daarbij kijkt elke liefhebber nu al uit naar de allesbeslissende finale. Spanning en sensatie kenmerkten immers het gros van de finalewedstrijden tot nu toe. Regelmatig moest er een verlenging aan te pas komen om de definitieve winnaar aan te wijzen. We zijn benieuwd hoe het dit jaar beslist gaat worden.

Met vriendelijke groet,
Organisatie commissie zaalvoetbal tiendorpentoernooi

Hans Muis, Mark de Jong, Jacob Loosman, Peter Dekkers.
Broers Schaap domineren panna toernooi

Popko en Gerke Schaap winnen finale van jonkies uit Creil (3-1)

CREIL – Zelden zal de overmacht van de winnaars op het panna knock-out toernooi zo groot zijn geweest. Het voorafje aan de loting van het tiendorpen toernooi zaalvoetbal was een overduidelijke prooi voor Popko en Gerke Schaap uitkomend voor SV Ens. De broers spelend in de zaal voor respectievelijk SV Ens 2 en SV Ens 1 vonden elkaar blindelings op de vloer van de Toernooihal. Het panna toernooi werd overigens gespeeld met negen duo’s. SC Emmeloord moest wegens ziekte en bekerperikelen afzeggen. SVM was afwezig zonder opgave van reden.

Het technisch vermogen van de ‘Schaap brothers’ leidde in de poule al snel tot een voorsprong van een vijf punten. Dit ondanks de tegenstand van Bant (Henk Jan Hoekstra/André Huizinga) vorig jaar nog finalisten en dus oude bekenden van de spelers van Ens. Bant kwam de achterstand in de rest van de tijd niet meer te boven. Doordat ook de andere poulekandidaten Tollebeek (Maarten van der Wal/Eelke Fokkema) en RKO (Fetzen Mellema/Bas Lammers) niet in het spoor konden blijven was de poule al vrij snel beslist. Met een voorsprong van vijf punten op Bant ging Ens resoluut naar de finale.
Eindstand: Ens 23, Bant 18, Tollebeek 7, RKO 6.

In de andere poule kwam Creil (Frank van Bruggen/Gerwin Drewel) verrassend sterk voor de dag. De jongelingen lieten het ervaren pannaduo en voormalig winnaars Joep Henselmans/Wilfred Spielhagen ruim achter zich. Het Espel duo Paul Keetman/Roan Hadders bleef nog enigszins in het spoor. Toch moesten ook deze eerdere finalisten het afleggen tegen de ontketende Creilenaren. Nagele (Bart Prins/Jacco Vessies) moest een zeer zwakke start bekopen met een onoverbrugbare achterstand. Kraggenburg (Bas Hupkes/Erwin Tissingh) speelde een marginale rol in de poule.
Eindstand: Creil 17, Espel 15, Tonego 11, Nagele 8, Kraggenburg 5.

De finale tussen Ens en Creil was maar even spannend. Creil werd voornamelijk tot verdedigen gedwongen en moest al snel een 1-0 achterstand incasseren. Met de gelijkmaker onderstreepten de talenten hun verdiende plaats in de finale. Toch was dit niet genoeg voor de overwinning. In de resterende tijd van de finale kwamen de Creilenaren er niet meer uit. Via twee geduldig uitgespeelde goals brachten Popko en Gerke Schaap voor de vierde maal de overwinning in het panna knock out toernooi naar Ens.

De loting voor het tiendorpentoernooi zaalvoetbal bracht de volgende indeling tot stand:
Poule A Bosbadhal: Nagele, Emmeloord, Creil, Bant, SVM, Tollebeek.
Poule B Prins Willem Alexander hal: Tonego, Ens, RKO, Espel, Kraggenburg.
Het tiendorpentoernooi zaalvoetbal vindt plaats op zondag 4 januari 2009.

Elf dorpen op zaalvoetbaltoernooi
ESPEL – Het elfde tiendorpentoernooi zaalvoetbal kent dit jaar een unicum. Voor het eerst in de historie doen er elf dorpen aan het sportieve polderevenement mee. Het tiendorpentoernooi zaalvoetbal wordt gespeeld op zondag 6 januari in De Bosbadhal en de Prins Willem Alexanderhal te Emmeloord.
De organisatie van het tiendorpentoernooi zaalvoetbal loste de laatste twee jaar de afzegging van zaalvoetbalploeg Nagele op door de voetballers van SC Emmeloord uit te nodigen. De enthousiaste vervangers zorgden voor een extra dimensie door technisch verzorgd zaalvoetbal op de mat te leggen. SC Emmeloord bleek een aanwinst voor het toernooi en veroverde zich een vaste plek tussen de deelnemers. Dit jaar staan ook de mannen uit Nagele weer present en dus doen er voor het eerst elf zaalvoetbalteams mee aan het poldertoernooi zaalvoetbal dat traditiegetrouw op de eerste zondag van januari gespeeld wordt. Twee jaar geleden doorbrak Tonego de hegemonie van favoriet Ens. Het zette de zaalvoetbalwereld van de polder op z’n kop. De klasse van de Ensenaren leverde vorig jaar toch weer de titel op. In een spannende finale, waarin toernooitopscorer Gerke Schaap een hoofdrol speelde, werd het verrassende sterke Espel in de ‘sudden death’ met 3-2 verslagen. Kraggenburg werd vorig jaar derde en SC Emmeloord eindigde als vierde. Toernooifavorieten Tonego en Bant stierven een vroege dood door uitschakeling in de poule.
De poule indeling dit jaar gaat ongetwijfeld een spannende strijd op leveren. De loting veroordeelde de volgende ploegen tot elkaar.
Poule A Bosbadhal: Tonego, Creil, Espel, Kraggenburg, Nagele, SVM
Een interessante poule met tal van outsiders voor de titel. Tonego lijkt met de terugkeer van routinier Jeroen van den Berg favoriet in de poule. Kraggenburg heeft eveneens een sterk team dat vorig jaar tot in de kruisfinale reikte. Espel wil na het goede optreden van vorig jaar opnieuw vlammen. De rest van de poule lijkt redelijk aan elkaar gewaagd. Deze ploegen zullen de uitdaging om weer eens de kruisfinale te bereiken met twee handen aan willen grijpen.
Poule B Prins Willem Alexanderhal: RKO, Tollebeek, Bant, Ens, Emmeloord
Deze poule met Ens als hoogst spelende zaalvoetbalploeg lijkt nog lang niet gespeeld. Met op papier goede zaalvoetballers lijken met name Bant en Emmeloord de aangewezen ploegen om de favoriet beentje te lichten. Ook Tollebeek, dat vorig jaar op een haar na de kruisfinale miste, zal net als RKO tot het uiterste gaan om er een sportief hoogtepunt van te maken.
De poulewedstrijden beginnen op zondag 6 januari 2008 om 9.30 uur in de Bosbadhal en om 10.00 uur in de Prins Willem Alexander hal. In de Bosbadhal is de laatste poulewedstrijd om 15.00 uur afgelopen. In de PWA hal is dit om 14.15 uur het geval. De strijd in de kruisfinales begint om 15.10 uur in de Bosbadhal. De finale staat om 16.25 uur op het programma. Meteen na afloop is de prijsuitreiking. Behalve de wisselbeker is er ook een gouden schoen voor de topscorer van het toernooi. Vorig jaar was Ens speler Gerke Schaap winnaar van de topscorertrofee met negen goals.