Historie

historie tien dorpen toernooi zaalvoetbal

1997 In januari organiseren leden van Espel/Hendrickx een vriendschappelijk voetbaltoernooi met enkele zaalvoetbalteams uit de dorpen. Na afloop van het toernooi wordt bij een flinke pot bier het idee gelanceerd om een 10 dorpentoernooi zaalvoetbal op poten te zetten.

1998 Op het eerste toernooi verschijnen de teams uit Marknesse, Bant, Ens, Tollebeek en Espel in de zaal. Espel wint het allereerste toernooi.

1999 Uitbreiding van het toernooi met meer polderdorpen slaagt. Uiteindelijk doen er op het tweede toernooi acht teams mee. Genoeg om te spelen in twee poules met kruisfinales en een echte finale. De loting wordt verricht door toenmalig Heerenveen speler Johan Hansma. Het tweede toernooi wordt wederom door Espel gewonnen.

2000 het eerste toernooi met alle 10 polderdorpen aan de start. De sponsoring en p.r worden uitgebreid en het toernooi begint naam te krijgen in de Noordoostpolder. Voor het eerst worden de beide hallen in Emmeloord (Bosbadhal en PWA hal) gebruikt om het wedstrijdprogramma rond te krijgen. Deze keer vinden we trainer Gertjan Verbeek bereid om de loting te doen. De eerste wisselbeker verdwijnt voor eeuwig in de prijzenkast van SC Espel door drie achtereenvolgende overwinningen.

2001 het stokje wordt over genomen door Ens dat het verschil in zaalvoetbalkwaliteit uitdrukt in de eerste polderzaalvoetbaltitel. Er zullen nog vele overwinningen volgen. Bant is overigens maar acht seconden verwijderd van de titel in 2001. Uiteindelijk wint Ens in de sudden death.

2002 Nu heeft Ens de ‘sudden death’ nodig. Dit keer is Creil finalist voor een ‘bomvolle’ PWA hal. Toeschouwers weten het toernooi inmiddels goed te vinden door de combinatie van lekker polderzaalvoetbal en een gezellige sfeer.

2003 De loting vooraf gegaan door een promotiewedstrijd tussen Urk/Tamek en een polderselectie zaalvoetballers (8-1). Met de derde toernooioverwinning na verlenging neemt Ens de wisselbeker definitief mee naar huis. Tonego wordt met 2-1 verslagen, maar verdient wel de eerste gouden schoen voor topscorer Wilfred Spielhagen.

2004 De primeur van het panna knock out toernooi voorafgaand aan de loting. Serdal Yilmaz en Bas Koeslag van Creil zijn de eerste winnaars. Het toernooi wordt dit keer via de positieve variant van de ‘sudden death’ beslist. Door in verlenging de golden goal te scoren, blijft Ens smaakmaker Tonego voor (2-1). De pauzeact wordt verzorgd door een aantal talentvolle D-pupillen uit de dorpen.

2005 Het panna toernooi wordt een overwinning voor de Ens spelers Gerke en Popko Schaap. Voor de vijfde achtereenvolgende maal pakt Ens ook de zaalvoetbaltitel. De Enser hegemonie in 2005 is compleet door de gouden schoen van Marcel Snel.

2007 Het jubileumjaar. Vanwege het tien jarig bestaan is er een pauzeact met balvirtuoos Erik Borgman. Ens pakt de titel van Tonego terug. SC Emmeloord vervangt voor het tweede achtereenvolgende jaar het ontbrekende Nagele. We switchen voor de finalewedstrijden naar de Bosbadhal. De PWA hal is te klein voor de massale toeloop aan toeschouwers

2008 We spelen voor het eerst met elf teams. Nagele is weer terug en ook sc Emmeloord krijgt vanwege bewezen diensten een uitnodiging. Ens wint de finale van Tonego.

2009 Het jaar van de revolutie. Het onaantastbaar gewaande Ens wordt al in de voorronde gewipt door smaakmaker Kraggenburg. De ploeg uit het Leeuwendorp verliest uiteindelijk met 1-7 de finale van een weergaloos Tonego.

2010 Het panna toernooi gaat voor de vierde achtereenvolgende keer naar Gerke en Popko Schaap. Het tiendorpentoernooi kent voor het eerst in haar bestaan een andere winnaar dan Ens (7x), Espel (3x) en Tonego (2x). SC Bant gaat er na een sensationeel verlopen toernooi met de titel vandoor. In de finale verslaan de Bantenaren het sterke team van SC Emmeloord met 6-3.

2011 Nick Oosterwijk en Bas Hupkes uit Kraggenburg zorgen in het panna toernooi voor de knock-out van de gebroeders Schaap van SV Ens. Het talentvolle duo uit Kraggenburg wint vervolgens de finale van Creil. De titel van het grote toernooi gaat na twee jaar weer richting Ens. Het team verslaat titelhouder Bant met 1-0 in de finale. Tollebeek staat voor het eerst in de historie in de kruisfinales en sluit af met een eervolle derde plaats.

2012 Ens laat er dit jaar geen twijfel over bestaan wie de beste zaalvoetballers van de polder heeft. Alle prijzen worden binnengehaald te beginnen met het polder panna toernooi. Popko Schaap en Ronny Broeders worden eerste. In het grote toernooi gaat Ens speler Abdel Boundati er na 14 doelpunten (!) met de gouden schoen vandoor. Mede daardoor prolongeert Ens de titel. De finale eindigt in een 3-1 overwinning op het stugge Bant.

2013 Het panna toernooi gaat naar de Tonego spelers Sjoerd Tuinhof en Thijs de Vries.
Ook in het grote toernooi vestigt Tonego de aandacht op zich door het behalen van een finaleplaats. Daarin gaat het na een bloedstollende slotfase met 2-1 onderuit tegen Ens,
dat voor de tiende maal de beker pakt. Gerke Schaap van Ens wordt toernooitopscorer.

2014 SC Emmeloord zorgt voor meerdere primeurs.
Het SCE duo Martin Holtmaat/Laurens Rasing wint het pannatoernooi. Het is slechts een voorbode, want de blauwwitten winnen voor het eerst het tiendorpentoernooi door Ens
met 3-1 te verslaan in een zinderende finale. Als extra prijs neemt sc Emmeloord
topschutter Abdel Boundati de gouden schoen in ontvangst.

2015 Het panna toernooi in Creil kent een spannend verloop met een dito finale. Uiteindelijk wint het tweetal Ferdi Timmer en Bart Rinsma uit Bant het toernooi door Ens met 5-4 te verslaan. Het grote toernooi wordt voor de tweede keer een prooi voor topklasser SC Emmeloord. Coach Frank Ebbers en zijn mannen verslaan het wederom knap presterende Tonego in de finale met 5-3.

2016 Nadat in november de allerlaatste pannatitel al naar het duo Martin Holtmaat/Popko Schaap gaat, pakt SC Emmeloord begin januari ook de winst in het grote toernooi. De blauwwitten winnen in een megaspannende finale met 2-1 van Ens dat met Sander Heijmens wel de topscorer van het toernooi in huis heeft. Kraggenburg wordt verdienstelijk derde. Tonego eindigt op de vierde plaats.

2017 In het toernooi van de ‘verrassingen’ gebeurt er van alles op gebied van onvoorspelbaarheid. Het sterke SV Ens vliegt er al in de poule fase uit, waarna de knap presterende teams van Kraggenburg en Marknesse het in de kruisfinales af leggen tegen de latere finalisten Tonego en SC Emmeloord. Die maken er een zinderende finale van die sensationeel gewonnen wordt door de mannen uit Luttelgeest.

2018 Tonego pakt wederom de titel door SC Emmeloord in de finale met maar liefst 5-1 te verslaan. Met Naoufal Bellari levert de drievoudig winnaar uit de polderhoofdstad wel de topscorer van het toernooi. Tollebeek wordt derde door Creil in de troostfinale te verslaan.

2019 In het jaar waarin SC Emmeloord de favorietenrol volledig waarmaakt, verslaat het team van toernooi topscorer Abdel Boundati (10 goals) titelverdediger Tonego. Na verlenging wordt het 4-2 voor SC Emmeloord. Burgemeester Harald Bouman en Jeugdburgemeester Yorinthe de Jong reiken de prijzen uit